Cât de importante sunt sterilizarea și castrarea în problema animalelor abandonate - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Sterilizarea și castrarea sunt instrumente importante în abordarea problemei animalelor abandonate. Aceste proceduri pot ajuta la reducerea numărului de animale care ajung în adăposturi sau pe străzi. De asemenea, pot avea beneficii pentru sănătatea animalelor, reducând riscul anumitor boli și probleme de comportament.

Zilnic, la adăpostul nostru din Cernavodă, sterilizăm zeci de animale, fie că sunt de pe stradă, fie că aparțin persoanelor care nu-și permit tratamentul acesta pentru animalelel lor de companie. Veterinarii noștri se asigură astfel, împreună cu noi, că pe stradă sau în curțile oamenilor vor ajunge cât mai puține animale care ar putea fi abandonate. 

În multe țări, există programe care încurajează sterilizarea și castrarea animalelor abandonate. Aceste programe pot fi derulate de organizații pentru protecția animalelor sau de autoritățile locale. Ele oferă adesea servicii la preț redus sau gratuite proprietarilor de animale de companie, precum și persoanelor care îngrijesc animalele abandonate.

În timp ce sterilizarea și castrarea sunt eficiente în reducerea numărului animale ale străzii, ele nu reprezintă un panaceu pentru problema animalelor abandonate. 

De asemenea, este important să educăm publicul despre deținerea responsabilă a animalelor de companie și despre importanța programelor de sterilizare/castrare. 

Aceasta include educarea oamenilor despre importanța asigurării îngrijirii și atenției adecvate animalelor lor de companie, precum și încurajarea adoptării animalelor din adăposturi, mai degrabă decât achiziționarea acestora de la crescători sau magazine de animale de companie.

Sterilizarea sau castrarea: beneficii pentru societate, dar și pentru animale

În concluzie, munca într-un adăpost pentru animale salvate poate fi atât plină de satisfacții, cât și provocatoare. 

Angajații trebuie să lucreze în echipă pentru a asigura bunăstarea animalelor, care poate include îngrijitori de animale, personal veterinar și personal administrativ. 

România este o țară care se luptă cu abandonul animalelor din cauza diverșilor factori. 

Violența împotriva animalelor este o problemă gravă care afectează milioane de animale în fiecare an, iar persoanele care se angajează în cruzime împotriva animalelor pot avea mai multe șanse să comită alte forme de violență. 

Animalele abuzate pot fi reabilitate și li se poate oferi o a doua șansă la viață, iar sterilizarea și castrarea sunt instrumente importante în abordarea problemei animalelor abandonate. 

Aceste proceduri pot avea beneficii pentru sănătatea animalelor și pot ajuta la reducerea numărului de animale care ajung în adăposturi sau pe străzi. 

Ce spune legea despre sterilizare

Deţinătorii câinilor de rasă comună sau metişilor fătaţi după data de 1 ianuarie 2015 au obligaţia să sterilizeze puii astfel:

  • femelele la vârsta de 4-6 luni;
  • masculii la vârsta de 6-8 luni.

(3) Câinii fără stăpân care nu aparţin rasei comune nu vor fi sterilizaţi în situaţia în care sunt revendicaţi sau adoptaţi.

(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să sterilizeze câinii de rasă comună sau metişii acestora revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăpost, precum şi femelele gestante.

(5) Sterilizarea femelelor gestante, a femelelor revendicate, adoptate sau menţinute în adăpost se realizează cu prioritate.

(6) Sterilizarea câinilor fără stăpân de rasă comună sau a metişilor acestora revendicaţi, adoptaţi sau menţinuţi în adăposturi publice se realizează în mod obligatoriu; sterilizarea se va realiza prin orhidectomie pentru masculi şi ovariohisterectomie pentru femele.

(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (6), sterilizarea se poate realiza şi chimic cu produse omologate în Uniunea Europeană.

(8) Deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia de a declara gestaţiile, fătările, precum şi numărul de pui fătaţi oricărui medic veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, sau medicului veterinar de liberă practică împuternicit în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Cei ce nu respectă obligația de a steriliza câinii ce nu pot fi încadrați într-o rasă omologată riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei