Urme de Libertate. Câinii bătrâni au ajuns în noile lor case - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Câinii mai în vârstă din adăpostul nostru au fost transferați în Urme de Libertate, noua noastră zonă dedicată animalelor care nu pot fi adoptate de o familie.

Am început să ne gândim la Urme de Libertate în urmă cu aproximativ un an, cu scopul de a construi o zonă dedicată tuturor câinilor din adăpostul nostru care, din motive comportamentale sau de sănătate, nu pot fi dați spre adopție.

Acest spațiu urma să le fie dedicat în întregime și am vrut să ne asigurăm că se vor simți complet în largul lor și în siguranță în noua lor casă, departe de toate lucrurile care îi îngroziseră în trecut.

Mulțumită sprijinului pe care ni-l arătați an de an, am reușit să finalizăm lucrările de construcție în decembrie anul trecut, când am început să mutăm primul grup de câini în noul sanctuar. Suntem bucuroși să vă anunțăm că în luna mai am transferat cu mare succes și animalele mai în vârstă.

Ce reprezint în Urme de Libertate și de ce am decis să creăm acest spațiu

Urme de Libertate este un spațiu de 1.500 mp pe care l-am construit în cadrul centrului nostru Urme de Bucurie din Cernavodă. Este împărțit în trei incinte de 500 de metri pătrați care adăpostesc rezidenții din centrul nostru care nu pot fi dați spre adopție.

Această zonă este destinată câinilor care au trecut prin dificultăți severe în trecut și au fost afectați de rele tratamente sau traume grave, atât de profunde încât nu pot fi adoptați de o familie. Niciunul dintre aceste animale nu ne permite să le atingem sau nu acceptă să poarte un ham. Mulți dintre ei refuză complet orice contact uman, iar simpla apropiere de oameni le provoacă un disconfort profund. Din acest motiv, au nevoie de un spațiu dedicat unde să se poată bucura de o viață liniștită.

Cum a decurs transferul acestor câini bătrâni la Urme de Libertate?

În iulie 2022 am lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a ne permite să construim acest nou spațiu și, datorită sprijinului dumneavoastră generos, am putut începe imediat lucrările la proiect. La începutul lunii ianuarie 2023, am început să mutăm primul grup de câini în noile lor case.

Am început cu cele mai tinere animale, evaluând treptat fiecare plasament în parte. Le-am monitorizat reacțiile și preferințele. În mai am început să mutăm câinii mai în vârstă, precum Zeus, care locuiește cu noi de mulți ani. L-am salvat pentru prima dată din padocul de câini de la Ovidiu, care este cunoscut pentru lucrurile atroce care s-au întâmplat între zidurile sale, după ce a fost dus acolo de niște hingheri.

A fost foarte traumatizat de aceste două experiențe dramatice și a durat mult timp până când a început să aibă din nou încredere în oameni.

În prezent, Zeus ne tolerează prezența în spațiul propriu. Îi plac recompensele pe care i le oferim și compania altor câini, dar – așa cum se întâmplă foarte des în cazul câinilor cu istoricul său – refuză să fie atins și ne este imposibil să îl manevrăm în vreun fel. Știm că traiul într-o familie nu ar fi deloc cea mai potrivită soluție pentru el.

O nouă viață pentru Zeus

Cu toate acestea, când Zeus a pășit pentru prima dată în Urme de Libertate, s-a simțit acasă și am știut imediat că traiul aici va fi soluția perfectă pentru el. A adulmecat întreaga incintă și apoi s-a rostogolit imediat pe iarbă. Nu îl mai văzusem niciodată făcând așa ceva!

Astăzi își împarte zilele cu Dewey, alături de care se relaxează la soare și adulmecă aerul proaspăt de vară timpurie. Ne bucurăm să-i vedem alergând împreună din când în când.

Totul a fost posibil datorită donațiile pe care le faceți. Mulțumim!