SAVE THE DOGS AJUTĂ DEȚINUȚII SĂ SE REINTEGREZE ÎN SOCIETATE DATORITĂ ANIMALELOR - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Deținuții și animalele se ajută reciproc pe drumul lor spre reintegrarea socială, se sprijină și își ușurează suferința reciprocă prin empatie.  Acesta este obiectivul proiectului lansat de Save the Dogs în Penitenciarele Poarta Alba si Spital Poarta Alba din Constanta, România, unde deținuții sunt implicați în ateliere manuale și activități de voluntariat în contact cu animalele. Este vorba de parcursuri de educație și îngrijire dezvoltate pentru a încuraja schimbări pozitive în viața deținuților, în viața animalelor cu care interacționează și în comunitatea de referință.

Recunoscându-i valoarea și împărtășindu-i scopul, Uniunea Budistă Italiană a decis să finanțeze acest proiect printr-o contribuție economică de 19.000 de euro. Un sprijin important care va permite organizației Save the Dogs să își extindă căile și activitățile de reintegrare socială.

„Colaborarea cu Penitenciarele din Poarta Albă a început în primăvara trecută, odată cu lansarea programului Vieți Conectate, program creat pentru a aduce beneficii animalelor și persoanelor fragile din zonele în care ne desfășurăm activitatea. Datorită unui colaborări cu Institutul Jane Goodall Global, am lansat la Poarta Alba primul proiect Roots & Shoots (Rădăcini și Muguri) în care sunt implicați deținuții din secția de psihiatrie a penitenciarului spital. Acest program este o sursă de inspirație pentru activitatea noastră, deoarece împărtășim pe deplin misiunea sa de a promova respectul și compasiunea pentru toți, de a stimula fiecare individ să acționeze pentru a face lumea mai bună”, declară Sara Turetta, Președinte al asociației Save the Dogs and other Animals.

Într-un context precum cel al penitenciarului Poarta Alba, care se confruntă cu o supraaglomerare constantă, la fel ca majoritatea închisorilor din România, inițiative incluzive precum aceasta reprezintă o piesă crucială pentru a le oferi deținuților o a doua șansă, pentru a facilita reintegrarea socială și profesională a acestora și pentru a contracara rata ridicată a violenței împotriva animalelor din întreaga țară.