Am început programul nostru de sterilizare în Ucraina. Obiectivul: 1.000 de animale în șase luni - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Save the Dogs a lansat un program de sterilizare în Ucraina pentru a combate numărul tot mai mare de animale de pe străzi.

O mie de animale în șase luni. Acesta este obiectivul pe care vrem să-l atingem cu noul nnual proiect de sterilizare în Ucraina. După izbucnirea războiului, mii de pisici și câini au fost lăsați să supraviețuiască singuri pe străzi. Dar, deși hrănirea lor în timpul iernii a fost principala prioritate, este esențial să le împiedicăm să se reproducă necontrolat acum că primăvara a sosit, aducând cu ea și sezonul anual de reproducere. Iată cum și unde vrem să intervenim.

De ce sunt atât de multe animale pe străzile din Ucraina

14 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele ca urmare a invaziei ruse. Deși mulți au reușit să-și ia animalele de companie cu ei, nenumărați alții nu au avut această opțiune și au fost obligați să-și lase animalele în urmă. Drept urmare, mii de pisici și câini care au trăit cândva în căldura caselor lor au fost nevoiți să învețe cum să supraviețuiască singuri pe străzi.

Save the Dogs a lucrat cu zeci de voluntari și asociații locale care îngrijesc aceste animale încă de la începutul războiului.

În timpul iernii, ajutorul nostru s-a concentrat în principal pe a-i ajuta să supraviețuiască. Datorită sprijinului îndrăzneț al susținătorilor noștri, am reușit să trimitem tone de mâncare, precum și mii de pături, cuști și alte produse de primă necesitate.

Lună după lună, rețeaua noastră internațională de informare a crescut și s-a extins și acum acoperă peste 107 locații din întreaga țară, cu peste 700 tone de kilograme de alimente deja trimise în Ucraina.

Sterilizarea animalelor este esențială dacă vrem să prevenim o explozie de pui născuți în Ucraina

Atâta timp cât avem fonduri pentru a face acest lucru, acest ajutor va continua. Dar prioritatea de acum este evitarea de urgență a înmulțirii animalelor.

Sosirea primăverii și vremea mai caldă coincide întotdeauna cu sezonul de reproducere. Majoritatea animalelor de pe străzi astăzi nu au fost sterilizate sau castrate, iar dacă nu acționăm acum, riscăm să înregistrăm o creștere dramatică a numărului de nașteri în acest an.

Acești căței ar fi condamnați la o viață de suferință. Nu numai că sunt situați în zone în care războiul încă este prezent, dar multe orașe sunt complet pustii și nu există nimeni acolo care să hrănească aceste animale. Voluntarii monitorizează deja un număr imens de animale, iar hrana pe care suntem capabili să le-o trimitem este abia suficientă pentru a le hrăni, nu contează nenumărate altele.

Programul de sterilizare va începe la Odesa și se va extinde apoi în alte părți ale Ucrainei

Intenționăm să începem sterilizarea animalelor în Odesa, pe care am vizitat-o acum câteva luni pentru a evalua situația și pentru a ne întâlni cu medicii veterinari care vor colabora cu noi.

Datorită ajutorului neprețuit primit de la partenerii noștri, am putut vizita cele mai bune clinici din zonă. Am selectat două care au o reputație excelentă pentru acest tip de operațiuni și care lucrează cu voluntari de foarte mult timp.

Obiectivul nostru este să sterilizăm 1.000 de animale pe o perioadă de șase luni: 800 de câini și 200 de pisici. Odată ce programul din Odesa este pus în funcțiune, am dori să ne extindem și în alte orașe. Totuși, acest lucru va depinde de contactele pe care le putem face și de fondurile disponibile.

Bunăstarea animalelor pe termen lung este prioritatea noastră numărul unu

Sterilizarea este singura modalitate de a combate eficient fenomenul animalelor fără stăpân și de a menține sub control populația canină și feline.

Voluntarii noștri cunosc foarte bine animalele care hoinăresc pe străzi. Aceștia vor alege de mână primii pisici și câini pentru program și îi vor însoți la medicii veterinari, care le vor efectua operația, le vor vaccina și le vor microcipa, pentru ca pe viitor să știm ce animale au fost deja sterilizate. Datorită ajutorului vostru, Save the Dogs va acoperi toate costurile.

Se speră că acest program, combinat cu expedierile continue de alimente și provizii utile, va aduce o liniște atât de necesară unei țări în care oamenii și animalele se luptă cu aceleași provocări pentru supraviețuirea lor.