Fuga din calea războiului împreună cu caii săi - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Fuga din calea războiului împreună cu caii săi

„Nu credeam că este posibil să pot fugi împreună cu caii mei, dar iată-mă aici”. Olga este originară din Odessa, Ucraina. A părăsit țara când a izbucnit războiul și a căutat adăpost în România. La fel ca mulți dintre compatrioții ei, a fugit în grabă, luând doar câteva lucruri esențiale: câteva haine, niște bani și animalele ei, pe care nu le-ar fi părăsit pentru nimic în lume: un câine, o pisică și șapte cai.

„Am grijă de cai de 10 ani. Cei mai mulți dintre ei provin din situații dificile și aveau nevoie de ajutor”, scrie ea. „Sunt împotriva exploatării lor. În Odessa am înființat un cerc de entuziaști: oamenii veneau la mine și împreună le studiam limba, învățam să îi înțelegem și ne ocupam de ei. Copiii au fost entuziasmați de aceste activități”.

Războiul, însă, a schimbat totul.

„Erau doar 500 de metri. O rachetă a căzut la 500 de metri de grajdurile în care locuiau caii. Nu puteam să facem altfel, am fugit”, ne spune ea.

Când a ajuns în România, nu avea unde să se refugieze și a luptat din greu până a găsit un spațiu care să o poată găzdui atât pe ea, cât și pe caii săi dragi. Apoi a găsit o clădire veche la țară. Acoperișul este plin de infiltrații de apă, iar casa este în stare proastă, dar este un loc sigur în care se poate locui.

Primele zile au fost cele mai dificile: găsirea unei cantități suficiente de hrană pentru ei și o modalitate de a se încălzi părea imposibilă, dar aici s-au intersectat drumurile noastre. Olga a reușit să ia legătura cu organizația Humane Society International, care ne-a sunat imediat pentru a cere ajutor pentru ea.

De atunci, în fiecare lună îi trimitem hrana de care are nevoie pentru a hrăni caii, împreună cu fân și paie pentru a-i ține la cald.

În decembrie, a reușit să găsească o adopție pentru doi dintre ei. „Sunt atât de fericită. Cei care îmi adoptă animalele trebuie să-mi demonstreze dragostea lor față de ele, trebuie să poată crea o legătură, o relație cu acestea. Doar atunci pot spune că acel cal și-a găsit cu adevărat un cămin”, scrie ea.

Olga visează să se întoarcă în Ucraina atunci când situația se va îmbunătăți, dar a decis că în primăvară va începe să caute o nouă locuință în România pentru ea și animalele sale. „Cea mai mare dorință a mea este să promovez interacțiunea cu caii, să le povestesc oamenilor ce creaturi fantastice sunt și să educ copiii să aibă grijă de ei. Dacă nu mă pot întoarce acasă, o să încerc aici, în România!”.