De ce să ne vaccinăm câinele este esențială pentru sănătatea și bunăstarea lor - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Cu toții ne dorim tot ce este mai bun pentru animalele noastre de companie, mai ales când vine vorba de menținerea sănătății acestora. Există o mulțime de informații despre vaccinări și, uneori, acestea pot fi confuze. Medicii noștri veterinari ne-au răspuns la câteva întrebări frecvente despre vaccinarea animalelor de companie. Dacă sunteți îngrijorat în legătură cu vaccinările sau dacă aveți întrebări, cel mai bine este să vorbiți mai întâi cu medicul veterinar sau cu asistenta veterinară. Aceștia vă vor putea oferi sfaturi specifice pentru animalul dumneavoastră de companie.

Pentru ce sunt necesare vaccinările?

Multe dintre bolile pe care le poate contracta animalul dumneavoastră de companie dacă nu este vaccinat sunt fatale în majoritatea cazurilor. Chiar dacă animalul dvs. de companie se infectează cu una dintre ele și își revine, va rămâne adesea cu probleme cronice, care îi pot provoca multă durere și suferință și aduc cu ele facturi costisitoare la veterinar.

Așadar vaccinarea animalului de companiei este utilă pentru:

  • protecția animalului de companie pe care astfel îl ferim de boli grave care riscă să îi pună viața în pericol
  • crearea sau creșterea imunității animalului de companie la anumite boli
  • împiedică animalele de companie să transmită boli transmisibile la om, cum ar fi leptospiroza
  • trecerea graniței. Dacă vă gândiți să plecați cu animalul dvs. de companie în afara țării, acesta va trebui să fie complet vaccinat. Este nevoie să vorbiți cu medicul veterinar cu cel puțin patru luni înainte de a călători în străinătate cu animalul dvs. de companie pentru a vă asigura că are toate documentele necesare.

 

Când ar trebui să-mi vaccinez animalul de companie? Va avea nevoie de un rapel?

The sooner, the better. La fel ca și copiii, animalele de companie trebuie să fie vaccinate cât sunt mici pentru a fi protejate. Programele de vaccinare pentru căței încep în jurul vârstei de opt săptămâni și este posibil ca unele animale de companie adulte să aibă nevoie să reia „primul” curs de vaccinare. Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când nu au fost niciodată vaccinați sau când este posibil să nu știți dacă au fost vreodată vaccinați. Rapelurile ratate înseamnă, de asemenea, că animalul dumneavoastră de companie ar putea fi nevoit să o ia de la capăt cu vaccinările. Discutați cu medicul veterinar pentru a vă sfătui cu privire la nevoile animalului dumneavoastră de companie. După prima vaccinare, animalul dumneavoastră de companie va avea nevoie de rapeluri regulate pentru a rămâne protejat. Anumite rapeluri trebuie efectuate de obicei o dată pe an, altele mai rar. Aflați programul în funcție de planul stabilit de veterinarul dumneavoastră.

Teoria conspirației: sunt sau nu sunt vaccinurile daunătoare câinilor

Este de remarcat faptul că nu există dovezi care să sugereze că vaccinurile sunt dăunătoare pentru câini. Deși este adevărat că unii câini pot prezenta efecte secundare ușoare, cum ar fi durere la locul injectării sau o febră ușoară, acestea sunt de obicei de scurtă durată și ușor de tratat. Pe de altă parte, riscurile de a nu vă vaccina câinele pot fi foarte grave, inclusiv posibilitatea unei boli care pune viața în pericol sau răspândirea bolii la alți câini sau chiar la oameni.

Pași pentru a fi la curent cu sănătatea câinelui

Deci, ce pași ar trebui să luați pentru a vă asigura că câinele dvs. este la curent cu vaccinările? Primul pas este să discutați cu medicul veterinar despre vaccinurile recomandate pentru câinele dvs. în funcție de vârstă, sănătate și stil de viață. Veterinarul vă poate oferi, de asemenea, un program de vaccinare de urmat, care poate implica mai multe injecții de-a lungul vieții câinelui dumneavoastră.

De asemenea, este important să țineți evidența dosarelor de vaccinare ale câinelui dvs. și să vă asigurați că aceștia primesc vaccinuri de rapel conform recomandărilor. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că patrupedul dumneavoastră rămâne protejat împotriva bolilor și că rămâne sănătos și fericit pentru anii următori. În concluzie, vaccinarea câinelui este o parte esențială a deținerii responsabile a animalelor de companie.

Protejându-vă câinele împotriva bolilor comune, îl puteți menține sănătos și fericit, contribuind în același timp la sănătatea mai largă a comunității canine. Deci, dacă nu ați făcut-o deja, discutați astăzi cu medicul veterinar despre vaccinarea câinelui dvs. – este o decizie care poate face toată diferența dintre viață și moarte.