De ce să protejăm măgarii și cum putem face acest lucru? - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Când ne gândim la animale abandonate, măgarii nu intră prea des în topul opțiunilor noastre. La Urme de Bucurie avem o „armată” de măgari care au fost fie părăsiți, abuzați sau maltratați de stăpânii lor. Încă de la deschiderea shelter-ului, la poartă au apărut măgari abandonați. Sunt animale care au ajuns la noi și își vor petrece aici tot restul vieții. Au trecut chiar și printr-o reconversie profesională:)  Măgarii folosiți pentru muncile agricole în gospodăriile în care locuiau fac parte la Urme de Bucurie dintr-un program de terapie pentru copiii cu diverse tulburări de spectru, precum autismul.

Rolul măgarilor în societate

Animale de povară, măgarii au fost utilizați timp de secole întregi ca animale de lucru și încă ocupă rolul acesta în multe comunități rurale de pe glob. Au jucat un rol esențial în istoria omenirii de aceea e important să avem grijă de ei ca și companioni ai noștri. Dincolo de rolul lor utilitar, măgarii sunt niște animale inteligente și sensibile, cu capacitatea de a forma legături puternice cu îngrijitorii lor umani. Sunt cunoscuți pentru loialitatea lor și capacitatea de a recunoaște oamenii individual, chiar și după perioade lungi de timp.

În ciuda numeroaselor atribute pozitive, măgarii sunt adesea supuși neglijenței și abuzului. Deseori sunt suprasolicitați, malnutriți sau maltratați de către proprietarii lor, ceea ce duce la o serie de probleme de sănătate și de traumă psihologică. În unele cazuri, măgarii pot fi chiar abandonați sau lăsați să moară în sălbăticie.

Cum îi putem proteja 

În cazul în care dețineți unul sau mai mulți măgari, le puteți oferi un adăpost curat, adecvat, hrană și apă. De asemenea, au nevoie de un loc sigur și confortabil unde să se odihnească și să se adăpostească de condițiile meteorologice extreme. Măgarii sunt animale rezistente care pot supraviețui într-o varietate de medii, dar totuși au nevoie de acces la apă curată și alimente nutritive pentru a rămâne sănătoși.

În cazul în care sunt abandonați, la Urme de Bucurie găsesc mereu o casă. Aici primesc hrană, apă și îngrijire medicală și multă compasiune. La Urme de Bucurie avem și programe prin care creștem gradul de conștientizare cu privire la importanța tratării acestor animale cu bunătate și respect. Sprijinim inițiativele turistice etice și responsabile care promovează bunăstarea măgarilor și a altor animale de lucru.În cele din urmă, depinde de noi toți să avem grijă și să ne protejăm măgarii. Recunoscând valoarea lor unică și tratându-i cu bunătate și respect, ne putem asigura că aceste animale continuă să joace un rol important în viața noastră și în lumea din jurul nostru. Fie că sunt animale de lucru sau animale de companie iubite, măgarii merită îngrijirea și atenția noastră.

Tot la Urme de Bucurie măgarii primesc îngrijire veterinară regulată. Pe măsură ce înaintează în vârstă, măgarii pot fi predispuși la anumite probleme de sănătate, cum ar fi cele dentare sau probleme  cauzate de copite, care necesită îngrijire specializată. Controalele regulate și îngrijirea preventivă pot ajuta la detectarea și tratarea acestor probleme înainte ca acestea să devină mai grave.