Ajutor pentru iarnă în Ucraina - Urme de Bucurie
„Urme de bucurie” este centrul de excelență al Save the Dogs and other Animals din România. cernavoda@savethedogs.ro

Ajutor pentru iarnă în Ucraina

O familie își face loc prin mulțime. Mama, tatăl și cei trei copii poartă jachete groase, căciuli, fulare și mănuși. Sunt atât de înfofoliți încât se mișcă cu dificultate.
În brațe își țin strâns animalele: doi câini de talie mică și trei pisici. Mama mângâie spatele uneia dintre pisici și o îmbrățișează strâns. „Spasiba”, mulțumesc, spun împreună, în timp ce se uită la persoana care filmează scena. La picioarele lor se află o pungă violet plină cu hrană pentru animale.

Aceasta este doar o mică parte din transportul trimis de Save the Dogs în Ucraina datorită sprijinului donatorilor noștri.

 

În ultimele săptămâni, am depășit 400.000 de kilograme de hrană trimise în toată țara. Ca să vă faceți o idee despre cantitatea pe care am reușit să o trimitem, imaginați-vă peste 20 de camioane încărcate cu provizii. Numărul de animale de pe drumuri a crescut dramatic în perioada de vară, iar războiul a împiedicat orice campanie de sterilizare. Astfel, voluntarii și oamenii obișnuiți s-au văzut confruntați cu o situație din ce în ce mai dramatică.

Oricât de multă mâncare am reuși să trimitem, cererea este întotdeauna una singură: trimiteți-ne mai multă. Și așa facem.

Lipsei de hrană i se adaugă și problema frigului: animalele de pe străzi, din adăposturi și chiar și cele mai norocoase care mai au o familie care să le îngrijească trebuie să facă față unei scăderi bruște a temperaturilor, care în unele zone ale țării a făcut ca termometrul să scadă cu zeci de grade sub zero. În plus, din cauza bombardamentelor, multe localități se află în permanență fără energie electrică și, prin urmare, fără posibilitatea de a se încălzi.

Din acest motiv, numai în luna decembrie am trimis peste 150 de căsuțe izolate termic, precum și sute de haine pentru animale și pături pentru oameni. Conștienți de numărul dramatic de animale abandonate care umblă pe străzi, am comandat deja alte 300 de căsuțe pe care le vom trimite la Mykolaiv și Harkov imediat ce vor fi gata.

Între timp, oamenii și animalele continuă să reziste unii lângă alții. Voluntarii se întâlnesc în zone sigure din oraș pentru a sorta și distribui ceea ce trimitem. În așteptarea lor se află o coadă lungă de oameni care stau la rând. Unii sunt însoțiți de câinii lor. Unii țin strâns punga pe care trebuie să o umple. Toată lumea stă în liniște. Un singur cuvânt se aude timid din când în când: „Spasiba”, vă mulțumesc.